Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj podpoří obnovu lanovky na Ještěd

02. 03. 2022

Vybudování nové lanové dráhy z libereckého Horního Hanychova na Ještěd podpoří Liberecký kraj. Rada kraje schválila Memorandum o spolupráci při její obnově a provozu, uzavírané mezi Libereckým krajem, Českými drahami, statutárním městem Liberec a akciovou společností TMR Ještěd.

„Lanovka na Ještěd je spolu s unikátním televizním vysílačem a hotelem architekta Karla Hubáčka jedním z hlavních symbolů Libereckého kraje. Spoluprací se snažíme o to, aby se co nejdříve zase nad svahy Ještědu rozjely nové a bezpečné kabinky s cestujícími,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Návrh Memoranda připravil provozovatel lanovky, jímž jsou společnost České dráhy. Stejně jako Liberecký kraj, i ostatní signatáři Memoranda vnímají ještědskou lanovku jako významnou dopravní stavbu a významně její obnovu podporují.

„Chceme lanovku, která umožní další turistický rozvoj celého Ještědského hřebene při zachování vysoké ochrany životního prostředí a přírody. Proto jsem rád, že jsme se domluvili s Libereckým krajem, statutárním městem Liberec a společností TMR Ještěd na podpisu Memoranda, které by mělo náš cíl naplnit,“ uvedl Jiří Ješeta, člen představenstva Českých drah a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu.

S velkou pravděpodobností se lanovka v původní historické podobě nad svahy Ještědu nevrátí. „Ani revize, oprava, či rekonstrukce a doplnění nového systému automatického brzdění na současnou pulsní lanovku nejde podle současných předpisů a norem provést a v úvahu by přicházela výstavba lanovky nové, oběhové,“ vysvětlil náměstek Jan Sviták.

Liberecký kraj se chce na obnově lanovky finančně podílet. „O tom, jakým způsobem bychom práce na vybudování lanové dráhy podpořili, budeme ještě upřesňovat,“ naznačil Sviták. Zároveň kraj jedná se statutárním městem Liberec a obcí Světlá pod Ještědem o případném zajištění náhradní autobusové dopravy k horské chatě Ještědka, a to po dobu, kdy lanovka nejezdí.

 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324