Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Léto s IDOLem nabídne výlety na známá i neznámá místa Libereckého kraje. Vydat se na ně bude možné díky turistickým spojům

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 06. 2022 12:45
  • Doprava

Sdílet článek

Navštívit turistická místa v Libereckém kraji a k tomu využít vlaková či autobusová spojení – to nabízí Léto s IDOLem. Krajské resorty cestovního ruchu a dopravy připravily pro obyvatele i návštěvníky regionu nejen tipy na výlet, ale i přehled toho, jak výhodně využít veřejnou dopravu.

„Snažíme se dlouhodobě ve spolupráci se společností KORID LK, která koordinuje veřejnou dopravu v regionu, zajistit kromě celoroční běžné dopravní obslužnosti také dopravní spojení v letních měsících, a to zejména za turistickými cíli. Některé linky jsou speciální v tom, že přepravují jízdní kola anebo jsou jejími hlavními cíli lokality vhodné ke koupání. Takto funguje například vlak jedoucí k Máchovu jezeru,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Novinkou v nabídce spojení v letošním roce je zavedení přímých vlaků z Liberce přes Turnov a Malou Skálu směrem na Spálov. Během letních prázdnin budou navíc tyto vlaky pravidelně pendlovat mezi Sychrovem a Spálovem. „Chtěli jsme posílit turisticky exponovaný úsek mezi Turnovem a Malou Skálou a současně zlepšit spojení na Sychrov i Spálov – tedy turisticky hojně navštěvovaná místa,“ doplnil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.

Nově letos fungují také víkendová linka na Krompach a Polevsko nebo víkendové spoje s přepravou jízdních kol mezi Českou Lípou, Holany a Dubou.

Tradičními letními spoji zůstávají například vlaky z Liberce do Doks, na Frýdlantsko či do Polska. Fungují také tzv. Jizerské cyklobusy, cyklobusy v Českém ráji nebo autobusy na Zlaté návrší.

Po kraji mohou turisté cestovat v autobusech, které jsou polepené obrazovými upoutávkami na významná a atraktivní místa v Libereckém kraji.

„Jsem ráda, že můžeme využít této skvělé možnosti propagovat turisticky zajímavá, ale i ta trochu opomenutá místa v Libereckém kraji na vlastních autobusech, ale také například na vlacích, jimiž zveme do Křišťálového údolí. A máme velmi pozitivní ohlasy veřejnosti, pro kterou jsou to na nečekaných místech zároveň i zajímavé tipy na výlet,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

„Chtěl bych připomenout výletníkům, že mohou pro své cesty využít mobilní aplikaci Idolka. V aplikaci naleznou potřebné spojení a mohou si v ní rovnou zakoupit jednotlivou přestupní nebo jednodenní celosíťovou jízdenku pro celý rozsah integrované dopravy IDOL. Jízdné v mobilní aplikaci je pak zhruba o 20 % levnější. Stažení aplikace je zdarma. Platí to i pro turisty z jiných regionů,“ dodal statutární náměstek Jan Sviták.

Cestující, zejména ti, kteří navštíví i německé či polské příhraničí, pak mohou také využít síťovou jízdenku Euro Nisa Ticket.

Vše potřebné o turistických cílech a dopravním spojení lze najít na webových stránkách: https://www.liberecky-kraj.cz/, https://www.iidol.cz/stranky/56:letni-sezona.html

 

Youtube video
  • Léto s Idolem (.xlsx)
    15 kB
    30. 06. 2022 13:02

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky