Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Společnost ČSAD Liberec je na zajištění dopravy na Českolipsku připravena

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 12. 2021 15:55

Sdílet článek

V oblasti Českolipsko bude od neděle 12. prosince zajišťovat linkovou dopravu krajský dopravce, společnost ČSAD Liberec. V oblasti se také upravují jízdní řády.

Cestující změnu zaznamenají především z hlediska obnovy vozového parku. „Věříme, že cestující ocení především modernizaci vozového parku a bezbariérové spoje, ale také nové možnosti spojení v rámci optimalizace dopravy v oblasti,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. V oblasti bude nasazeno 24 zcela nových vozidel již od 12. prosince, další dvě pak dorazí do konce roku. „Pro zajištění dopravy jsme pořídili 18 nových 12m nízkopodlažních vozidel Iveco Crossway a 8 nových 15m vozidel od stejného výrobce. Autobusy jsou ve stejné konfiguraci a designu, které již znají naši cestující v oblasti Liberecko,“ upřesňuje Martin Bobek, předseda představenstva ČSAD Liberec. Další část vozového parku pak bude tzv. „zánovní“ s tím, že v průběhu příštích let bude probíhat průběžná obnovu vozového parku. Dojde také k významnému navýšení garantovaných oběhů s bezbariérově přístupnými vozidly a to ze 13 oběhů na 43. V pracovní dny to znamená nárůst počtu bezbariérově přístupných spojů ze 197 na 628 (ze 791 spojů celkem). „Na zajištění dopravy jsme v tuto chvíli připraveni a za enormní úsilí bych chtěl tímto poděkovat všem zaměstnancům ČSAD Liberec, odboru dopravní obslužnosti a Koordinátora dopravy, kteří se na změnách podílejí,“ doplnil Bobek. Rizikem jako ve všech oblastech života se však stává epidemiologická situace spojená s pandemií koronaviru. Prakticky všichni dopravci (nejen) v Libereckém kraji se dostávají na hranici možností, jak zajistit všechny spoje.

Současně v oblasti proběhne rozsáhlá úprava jízdních řádů. Na několika linkách dochází k úpravě trasy, a to například mezi Novým Borem a Českou Lípou, kde dojde k lepšímu propojení Bukovan a Písečné s oběma městy. Trasování linek se mění také mezi Českou Lípou a Kravaři, kde trasy různých linek sjednocují a provoz bude pravidelnější, než tomu bylo dosud. V dopoledních hodinách bude nově propojena obec Slunečná s Českou Lípou přímými spoji. Zavedena bude také nová minibusová linka, která zajistí spojení Krompachu a Polevska s Novým Borem. Ale i na linkách, kde zůstávají trasy stejné, dochází k časovým úpravám. „V rámci změn jízdních řádů jsme se koncepčně zaměřili na dopravu zejména do zaměstnání v průmyslových oblastech Českolipska, ale také na optimalizaci kapacity vozového parku,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. Ve spolupráci KORID LK a dopravce tak budou ve větší míře využívána velkokapacitní 15m vozidla na páteřních linkách, a naopak minibusy na linkách, je přepravní poptávka nižší. „Protože změn v oblasti bude více, připravujeme na období od 12. prosince četnější kontroly v terénu v rámci mystery shoppingu a současně budeme mít několik pracovníků k dispozici cestujícím, aby jim poradili nebo předali informace o novinkách,“ doplnil Pospíšil.

Kompletní informace včetně finálních jízdních řádů naleznou cestující na webu Integrované dopravy Libereckého kraje www.iidol.cz. Dotazy nebo náměty k jízdním řádům mohou cestující zaslat na info@korid.cz nebo je vznést prostřednictvím Zákaznického centra (tel. 488 588 788). S návaznostmi mezi spoji pak cestujícím pomáhá Centrální dispečink (704 702 000).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky